Foto

Vinařství Doudleby zve na soutěž PIWI AWARD 2024

11/03/24

Foto

Vinařství Zámek Doudleby nad Orlicí ve spolupráci se Svazem vinařů ČR, Cechem českých vinařů a za podpory české sekce asociace PIWI International pořádá 1. soutěž interspecifických vinných odrůd PIWI AWARD 2024. Na veřejnou degustaci soutěžních vzorků vás zveme v sobotu 13. dubna 2024 od 10 do 22 hod., přičemž vyhlášení vítězů jednotlivých kategorií proběhne ve 13:00 hod. Propozice pro soutěžící najdete v článku. Těšíme se. Pohárkům zdar! 

Historicky první soutěž vín, kterou Zámecké vinařství Doudleby hostí, si klade za cíl propagaci vín vyrobených z interspecifických (tzv. PIWI) odrůd révy vinné a chce prezentovat jejich potenciál odborníkům i příznivcům vína z řad široké veřejnosti. Jsme přesvědčeni, že houževnaté a odolné PIWI odrůdy jsou budoucností vinohradnictví a vinařství a jejich obliba bude v následujících letech v našich končinách stoupat a narůstat stejně raketově, jako je tomu v poslední době v zemích západní Evropy, kde se PIWI (zkratka pochází z německého „pilzwiderstandsfähige Rebsorten“) s úspěchem pěstují i prodávají.  

Díky svým vlastnostem se PIWI odrůdy hodí nejen pro ekologické hospodaření, ale jsou vhodné i do geografických poloh náročných na výskyt nebezpečných houbových chorob i na výrazné teplotní výkyvy. Ze zkušenosti ze zahraničí, ale i z ČR (a z výsledků obdobných přehlídek) jasně vyplývá, že při vhodně zvolené technologii je zcela reálné z takových odrůd vyrábět špičková vína. Ostatně, vítězem nedávné mezinárodní soutěže PIWI odrůd se stal vzorek z Mikulova! Tleskáme a těšíme se na další takové úspěchy.    

Soutěž PIWI AWARD 2024 je v Čechách premiérovou akcí tohoto druhu, v našich končinách se podobné klání pořádá pouze na Moravě (máváme kolegům z CZ sekce PIWI International!). Naše vize pro příští ročníky je postupně zapojit i vinaře z jiných částí světa. Chceme etablovat tuto soutěž jako mezinárodní, a nabízet znalcům i vinným "nováčkům" pestré srovnání a zákaznickou edukaci týkající se různých stylů vín z PIWI odrůd nejen z domácí produkce, ale i z okolních zemí.

POZVÁNKA PRO VEŘEJNOST - PŘIJĎTE OCHUTNAT!

V sobotu 13. dubna vás zveme na veřejnou degustaci soutěžních vín, která se uskuteční od 10 do 22 hod. v zámecké konírně. Ve 13:00 navíc proběhne veřejné vyhlášení vítězů jednotlivých kategorií. Vstupné na degustaci je 450 Kč, v ceně je katalog soutěže, degustační pohárek a vouchery na dostatečnou volnost v ochutnávání. Návštěvníci s platnou vstupenkou na degustaci (tj. označeni páskem) budou mít v den akce - a v provozní době zámku - vstup do zámku a muzea za seniorské vstupné, senioři pak slevu na vstupném do zámku či muzea ve výši 50 Kč. Na místě bude možné zakoupit degustační sousto (uzeniny, sýry, pečivo) a nealko občerstvení, oběd bude k dispozici v zámecké restauraci. Vstupenky bude možné zakoupit na místě, kapacita degustace je omezena do vyprodání vstupenek.  

Na veřejnou degustaci srdečně zveme milovníky vína i ty, kteří se s víny (případně s PIWI odrůdami) teprve seznamují. Pro případný "nedegustující" doprovod bude během dne možná návštěva zámku, otevřeny budou expozice Muzea přírodovědy a Muzea trampingu v sýpce nebo Babiččin dvoreček s hospodářskými zvířátky. Ubytovací kapacity najdete v blízkém okolí. Připomínáme také, že hned v neděli 14. 4. proběhnou v areálu zámku populární farmářské trhy. Aneb --- že by se rýsoval víkend, kdy optimálně spojíte příjemné s příjemným? Doufáme, že ano!  

Tipy na nocleh, s dojezdem v řádu minut: Vamberk (Krajka), Vamberk (Penzion), Potštejn (Trnka)Potštejn (Praha), Potštejn (Slavie), Kostelec (Panský dům), Kostelec (Haraburdí)Kostelecká lhota (U Hubálků), Rychnov (U Zvonu)Rychnov (Havel), Rychnov (Orione)

INFORMACE PRO SOUTĚŽÍCÍ    

Do soutěže je možné přihlásit pouze vína z PIWI odrůd a jejich cuvée, přičemž ve směsi musí být minimálně jedna odrůda PIWI.   

Důležité dokumenty (ke stažení):  
PIWI Award 2024 - Status soutěže (CZ) a zadávací podmínky
PIWI Award 2024 - Competition status (EN)
PIWI Award 2024 - Přihláška (CZ)
PIWI Award 2024 - Application Form (EN)
PIWI Award 2024 - Průvodní dopis organizátorů soutěže  

Sběr vzorků proběhne od 25. 3. 2024 do 3. 4. 2004 na sběrných místech (přímo v Doudlebách nad Orlicí lze vzorky odevzdávat - nebo zaslat kurýrem - do 4. 4. 2024, 12:00 hod). Neveřejné hodnocení odbornou porotou se uskuteční 6. 4. 2024. 

Pohárkům zdar!

*

UPDATE:
Obsáhlý rozhovor s vinařem a enologem Radkem Žouželkou pro Rychnovský Deník (15. 3. 2024)
FB událost - Veřejná degustace soutěžních vzorků
 

001002