Foto

Netopýrům se na zámku líbí

04/07/11

Foto

Každý správný zámek má mít na půdě netopýry. Doudleby nejsou výjimkou, ba právě naopak. Již po dlouhá léta obývá zámeckou půdu kolonie netopýrů velkých (Myotis myotis, viz foto), což je náš největší netopýří druh. Rozpětí jeho křídel dosahuje až 40 centimetrů. Jeho četnost tu není velká, v letošním roce bylo napočítáno 60 exemplářů, a bohužel se jedná o druh kriticky ohrožený. Proto má každý zjištěný výskyt velký význam.

V doudlebském zámku žijí pouze samice, které v úkrytu půdy rodí v červnu mláďata – každá samice přivede na svět jediné mládě. To nejprve kojí mateřským mlékem a později (v srpnu) jej učí létat a lovit hmyz. Samci žijí po celý život samotářsky a mateřství se prakticky neúčastní.

Z okolních zámků žijí netopýři ještě v Opočně, Kostelci nad Orlicí a v Černíkovicích. Jejich pravidelný monitoring zajišťují členové České společnosti pro ochranu netopýrů. A proč bychom měli tyto ?létající myši? chránit? Třeba proto, že díky nim nás bude v létě obtěžovat méně komárů a dalšího hmyzu, který netopýři pilně loví.

Příští rok se na ty doudlebské ?lovkyně? (i na jejich lidské spolubydlící) přijedu opět podívat.

RNDr. Vladimír Lemberk

Východočeské muzeum
Pardubice
www.vcm.cz