Foto

Fotografa Roberta Rohála Doudleby inspirují

18/07/11

Romantické prostředí zámku v Doudlebách nad Orlicí učarovalo novináři, spisovateli a fotografovi Robertu Rohálovi, který zde začátkem července pořídil sérii tématických portrétů. Fotografie chce shrnout do černobílé kolekce s pracovním názvem Komtesa.

"Asi před měsícem jsem viděl na DVD starší dokument o doudlebském zámku a protože asi týden na to jsem měl cestu do Dobrušky, využil jsem toho a na zpáteční cestě jsem zámek navštívil. Čekalo mne ohromné překvapení. Viděl jsem zámek jako z pohádky, který mi totálně učaroval. Až se mi nechtělo věřit, že je to ta samá budova, kterou jsem viděl v dokumentu z roku 1997. Řekl jsem si, že zkusím požádat pana Dujku, zda by mi dovolil na zámku fotit – a on souhlasil," říká Rohál.

V pondělí 4. července přijel fotograf s asistentem Lubošem a modelkou Zuzanou do zámku. S sebou měli dva překrásné kostýmy, zapůjčené z Městského divadla Zlín (mimochodem, jeden si oblékala herečka představující Kateřinu ze Shakespearovy hry Zkrocení zlé ženy). "Mojí vizí bylo nafotit půvabnou dívku v historickém kostýmu v nádherném prostředí zámku. Udělal jsem asi dvě stě záběrů, ale na výstavu vyberu tak dvanáct. Fotil jsem v překrásných interiérech, na balkoně, na nádvoří či před zámkem. Využili jsme pondělí, kdy jsou památky obvykle pro veřejnost uzavřeny, tudíž nás nic nerušilo. Majitelé zámku nám navíc vyšli fantasticky vstříc," tvrdí Robert Rohál, který by rád kolekci představil už na jaře 2012 – kde jinde než na zámku v Doudlebách nad Orlicí.

Luboš Kubáček