Foto

Středověký řemeslnický trh s Dobrým divadlem

05/08/11

Foto

Zámek Doudleby nad Orlicí ožije středověkem, jako v čase hraběnky Bathory. V neděli 21. srpna zde zažijete nefalšovaný řemeslnický trh s trubadúrem i pohádkami. Program je připraven od 10 do 17 hodin a veškeré jeho body jsou zdarma.

Návštěvníci budou mít možnost prohlédnout si v rámci akce i interiéry zámku, kde se natáčel velkofilm Juraje Jakubiska Bathory, spatřit věrnou kopii slavného relikviáře sv. Maura, navštívit nově zrenovovaný Zrcadlový sál anebo pohladit si živá zvířata v malé zámecké ZOO (mimo jiné zde ?bydlí? husičky, ovečky, kamerunské kozičky, koníci, poníci, kravička, oslíček či králíčci).

Organizátoři akce chystají tvůrčí dílny pro děti, které si budou moci vyzkoušet například kroužení na kruhu, kování, drátování či zdobení perníků. Dospělí si zase nakoupí originální výrobky přímo z rukou řemeslníků. Přijedou i lokální pěstitelé ovoce, zeleniny a výrobci mléčných produktů.

Pořadatelé Dobré divadlo a zámek Doudleby nad Orlicí si přejí, aby děti vypnuly počítače, televize a s rodiči navštívili romantický zámek, kde prožijí zajímavý den. ,,Lidoví řemeslníci mají čistou duši a jsou vyrovnaní lidé. Řemeslo dělají spíše z lásky a pro skromnou obživu. Děti v tvůrčích dílnách pochopí, že práce je tvořivý postup, na jehož konci je hezký výsledek. Vidí, že to není jen nějaký zoufalý způsob, jak si vydělat peníze," vysvětluje Tomáš Langr důvody, proč tvůrčí trhy pořádá.

Historii místa konání zase přibližuje správce Petr Dujka: "Renesanční zámek Doudleby nad Orlicí postavil v roce 1588 Mikuláš Starší z Bubna. Původně jako letní sídlo, později coby lovecký zámek. Bez zajímavosti není, že rod Bubnů ho vlastní (s výjimkou let 1948 – 1993) nepřetržitě," vysvětluje a dodává, že budova je dílem italských renesančních mistrů. Unikátní sgrafitová výzdoba je ceněna odborníky i turisty. A mimochodem, každý obrazec na fasádě zámku je jiný – dvě identická sgrafita zde nenajdete. Přesvědčit se o tom můžete 21. srpna i vy!

Řemeslnický trh se koná za každého počasí. Více informací najdete na www.dobredivadlo.cz.

Těšíme se na vaši návštěvu!