Foto

Významný archeologický objev: na místě zámecké konírny žili Keltové - AKTUALIZOVÁNO

19/11/12

Foto

V rámci renovačních prací bylo v prostorách zámecké konírny v Doudlebách odhaleno jedno z nejvýznamnějších archeologických nalezišť na Rychnovsku. Na místě bylo objeveno sídliště patřící Keltům (tedy mířící v čase zpět až někam k roku nula) a dále pozůstatky jednoho z nejstarších slovanských osídlení v regionu z přelomu osmého a devátého století.

Archeologům se podařilo na pozemku konírny nalézt sídliště s půdorysy kůlových staveb, jež jsou typické pro pravěk a které používali i Keltové. Jedná se o obdélnou nadzemní stavbu jejíž základní konstrukce je udělaná ze svisle zatlučených kůlů, stěny jsou propletené proutím a celá je nahozená hlínou, takzvanou mazanicí. Takto staré osídlení bylo pomocí archeologických pramenů nalezeno zatím jenom v Opočně, v Hrošce, v Kostelci v cihelně a teď i v Doudlebách.

„Je to opravdu důležitý objev, předtím se o tom, jak dalece byl region osídlen před kolonizací, nevědělo," osvětluje nálezy Martina Beková, archeoložka z Muzea a galerie Orlických hor v Rychnově. Ta neprve předpokládala, že na místě budou pouze známky osídlení z období mnohem mladšího, tedy "až" z desátého až dvanáctého století.

Jako první o vzácných nálezech informoval webový portál Rychnovského deníku, stejný titul věnoval objevům z Doudleb i titulní stranu tištěného vydání (viz scany článku níže).

O osudech nalezených historických předmětů by mělo být jasno poměrně záhy. Jednou z variant je tématická výstava v prostorách zámku, o kterou bychom stáli velmi. Nepředbíhejme však, nejprve je nutné dokončit veškerá bádání a výkopové práce. Bude-li přát počasí, kompletní informace o nalezišti včetně dokumentace bychom měli mít k dispozici do konce listopadu.

O novinky k tomuto zásadnímu objevu se zde samozřejmě podělíme.
V mezičase se s vámi, jako správní Keltové, loučíme pozdravem "Bore da!" :)

*

PŘEHLED VÝSTUPŮ - AKTUALIZOVÁNO:

Rychnovský deník

Česká televize - Události v regionech

Orlický.net

Novinky.cz

Východočeská televize (reportáž)

Rádio Hey (web)

Orlický týdeník (web, PDF)

Český rozhlas Hradec Králové - Jiří Fremuth & Martina Beková  (audio)

Český rozhlas Hradec Králové - Karel Sladký & Petr Dujka (audio)

001002003