Foto

Spolupracujeme na projektu "Zahrady u splavu"

30/04/13

Foto

Je nám ctí, že se můžeme podílet na unikátním projektu, který do ČR zavádí tzv. "zahradnickou terapii". Kolegové ze sdružení SPLAV, kteří mají tuto vysoce bohulibou činnost na svědomí, využívají pro své aktivity část pozemku v okolí zámku, potkávat je budete moci i na pravidelných zámeckých farmářských trzích.

První projekt v ČR v oblasti zahradnické terapie je realizován od ledna 2013 do prosince 2014. Je rozdělen do pěti částí a je financován z Evropského sociálního fondu (OP Lidské zdroje a zaměstnanost).

Cílem projektu je přinést do ČR zahradnickou terapii jako formu pomoci znevýhodněným skupinám občanů a nabídnout jim cestu k nalezení uplatnění ve společenském i pracovním životě ve farmářských zahradách. Cílovou skupinou projektu jsou rodiče s dětmi do 15 let, kteří nemají zaměstnání, maminky na mateřské, které nemají zajištěné budoucí zaměstnání a osoby starší nad 50 let, také nezaměstnaní, ne však důchodci.

Aktivity jsou uskutečňovány s metodickou pomocí partnerů projektu - Riverside Market Garden z Velké Británie a Juankosken Kulttuurihistoriallinen Seura ry z Finska.

V dubnu 2013 byla pro potřeby projektu založena komunitní zahrada na pozemku zámku v Doudlebách nad Orlicí. Účastníci kurzu se zde učí upravovat půdu, sázet semínka, plánovat a starat se o zahradu. Všichni mají předepsaný čas práce na zahradě, dalšími aktivitami je výuka angličtiny a edukativní semináře. Ty jsou otevřené i veřejnosti.

Sdružení vítá každého zájemce o tuto tématiku. Více se o jejich činnosti dozvíte na jejich webu, sledovat je také můžete na komunitním Facebooku, kde najdete například i  fotoreportáž právě ze zámecké zahrady v Doudlebách (zde).

Takže --- vzhůru a alou do zahrad! :)

001002