Foto

Autorské čtení: tandem Čepelka Snětivý podruhé

02/05/13

Foto

Téměř přesně po roce se do zámecké kavárny vrátí spisovatel a zakládající člen Divadla Járy Cimrmana Miloň Čepelka spolu s hudebníkem, spisovatelem a nakladatelem Josefem Pepsonem Snětivým. Ve středu 15. 5. 2013 od 18:00 hod. představí své nové knížky - Druhý mandel sonetů (Čepelka) a Retroperspektiva (Snětivý). Druhý jmenovaný navíc opět doprovodí besedu svými písněmi.

Kromě pozvánky (pod článkem) vám atmosféru večera přiblíží i několik odpovědí, které nám poskytl přímo jeden z aktérů, pan J. P. Snětivý:

Jak se na zámek Doudleby nad Orlicí těšíte?

Kraj od Hradce Králové na východ je pro Miloně Čepelku i pro mě doslova zaslíbený a moc rádi se do něj vracíme. Konkrétně do Doudleb mířím už potřetí (v knihovně jsem na jaře 2011 vystoupil se Zuzanou Maléřovou, s Miloněm o rok později na zámku) a obě besedy byly skvělé! Nemluvě o tom, že si znovu vychutnáme nádherné prostředí doudlebského zámku a užijeme setkání nejen s obecenstvem, ale také s paní hraběnkou Eleonorou, jejím synem Petrem i dalšími milými lidmi… A v neposlední řadě jde o Miloňův rodný kraj. Za sebe mohu - v lehce odlehčeném duchu - dodat, že tento region mimo jiné rodí krásné a vášnivé ženy.

Co během besedy na zámku představíte?

Zejména své poslední knihy, ale budeme mluvit také o tom, jak jsme se dostali k literatuře, na čem právě pracujeme, co nás v (nejen literárním) umění těší… Dostane se i na otázky návštěvníků. A celou besedu proložím svými písněmi, k čemuž využiju nejen saxofonu či flétny, ale s dovolením také zámeckého piana.

S jakými knihami nás seznámíte?

Miloň představí své dvě básnické sbírky, které vyšly v období po naší poslední návštěvě – tedy Deník haiku 2 a a Druhý mandel sonetů. I já seznámím hosty se svou poetickou novinkou – sbírkou Retroperspektiva. A třeba dojde i na publikaci Český fotbal 2012, kterou jsem loni v létě napsal s Josefem Káninským.

*

Více o zmíněných titulech (ale nejen o nich) najdete na stránkách Nakladatelství ČAS a www.pepson.cz.

001