Foto

Potštejn: Páteční salón s Monicou Šebovou

30/05/13

Foto

Hostem květnového pokračování pravidelného Pátečního salónu, který pořádají naši sousedé ze zámku Potštejn dne 31. 5., bude Mgr. Monica Šebová. Tématem je Beuronské umění u nás i ve světě, začátek přednášky je v 18:00 hod. Doporučujeme!

Monica Šebová, dcera majitelky zámku v Doudlebách, je uznávanou odbornicí na beuronské umění, o kterém přijede vyprávět v pátek 31. 5. od 18:00 k našim milým sousedům.

Přijměte pozvání a přiďte se dozvědět zajímavé věci o beuronském umění, filozofii a architektuře, kterou najdete nejen v České republice, ale i v Německu, Rakousku, Španělsku nebo Anglii. Stranou nemůže zůstat ani tuzemská "beuronská perla", tedy pražský kostel sv. Gabriela, který patří mezi nejvýznamnější a nejunikátnější památky tohoto architektonického stylu na světě.

Základem beuronského umění je matematicko-geometrické pravidlo začínající kruhem. Ten je zároveň symbolem slunce, země, planet i nekonečna. Beuronské umění čerpalo z doby egyptské, řecké, byzantské, římské, z raného křesťanství a z doby románské; inspiraci v něm nacházeli např. Alfons Mucha, Gustav Klimt, Josip Plečnik, František Bílek či Antonio Gaudí.

Ale více už Páteční salón. Přejeme příjemný zážitek.

Více informací najdete na webu zámku Potštejn.