Foto

Bohemia Incognita: Zámky na Orlici

06/06/13

Foto

Jeden z aktuálních dílů vlastivědného televizního cyklu Bohemia Incognita se věnoval i Doudlebám. Autor Václav Žmolík pro Českou televizi mapuje méně známá a unikátní místa naší republiky a tentokrát si vybral "zámky na Orlici". Jak se mu líbilo v Potštejně, Doudlebách a Kostelci, se můžete podívat v archivu ČT.

Jak poznamenává sám tvůrce pořadu, známý novinář a moderátor Českého rozhlasu Václav Žmolík: "Divokou Orlici na východě Čech lze bez přehánění označit za českou Loiru. Podobně jako na slavné francouzské řece tu totiž najdete zámek za zámkem. Když to vezmete po proudu, můžete navštívit např. zámky Potštejn, Doudleby nad Orlicí nebo Kostelec nad Orlicí. Všechny jsou v soukromých rukou a jejich majitelé se o ně vzorně starají. Navíc je každý jiný – Potštejn je půvabný zámek ve stylu baroka, Doudleby ohromí nádhernými renesančními sgrafity a Kostelec, to je vlastně velká empírová vila."

Hosty pořadu byli právě majitelé a správci zmíněných zámků – Zdeněk Nováček, Petr Dujka a František Kinský. Na záznam se můžete podívat na webu České televize (video je v dolní části stránky).

Související profilový článek Václava Žmolíka o Doudlebách pro Xantypu z března 2013 najdete ZDE (celkem tři strany).