Foto

Leonard Cohen v Doudlebách

20/08/13

Foto

Máte rádi kanadského písničkáře a básníka Leonarda Cohena? Ve čtvrtek 5. září 2013 o něm k nám na zámek přijede zasvěceně vyprávět hudební publicista a kovaný "cohenolog" Jiří Černý. Zazní hudební ukázky, doplněné komentářem i úryvky z překladů Cohenových textů.

Bude to jistě zážitek "jedna báseň". Vzácná návštěva, pořádaná ve spolupráci s místní knihovnou v Doudlebách, naplní Zrcadlový sál povídáním i osobitou hudbou. Začínáme v 18:00 hodin, zámecká kavárna bude před akcí otevřena.

Leonard Cohen je uznávaným písničkářem s velkým důrazem na autorské texty, které deklamuje nezaměnitelným hlubokým hlasem. Na světové scéně působí již od 60. let, v nedávné době se po relativně dlouhé koncertní pauze i přes pokročilý věk vrátil na pódia a štěstí vidět a slyšet ho naživo měla již třikrát i Praha. Z jeho nejznámějších skladeb lze jmenovat např. So Long, Marianne (video), Suzanne (video), Closing Time (video) nebo legendární Hallelujah, což je historicky jedna z nejnahrávanějších písní vůbec (video).

Jiří Černý patří plným právem mezi největší tuzemské odborníky (nejen) na soudobou populární hudbu. Kromě redaktorské a publicistické práce objíždí neúnavně republiku s tématickými pořady, věnovanými vždy konkrétnímu jménu nebo hudebnímu stylu. Úžasným zdrojem informací bývaly a stále jsou také jeho proslulé Antidiskotéky, kdy s komentářem představuje novinky i nestárnoucí hudební perly v poslechovém bloku, ve kterém bývá i prostor pro přání posluchačů. Více info: www.nacerno.cz.

001