Foto

Zámrsk uctí svého rodáka, Ferdinanda z Bubna a Litic

10/10/13

Foto

U příležitosti 200. výročí významných událostí, spojených se jménem generála hraběte Ferdinanda z Bubna a Litic, bude na zámku v jeho rodném Zámrsku odhalena pamětní deska. Slavnostní akt se uskuteční 19. 10. 2013 od 14:00 hod.

U příležitosti blížícího se výročí významných historických událostí, kterých se účastnil generál hrabě František Antonín z Bubna a Litic, odhalí jeho rodná obec Zámrsk dne 19. října 2013 pamětní desku, věnovanou právě tomuto uznávanému evropskému diplomatovi a respektovanému vojevůdci.

Hrabě Ferdinand příspěl v říjnu 1813 k vítězství spojeneckých vojsk v "bitvě národů" u Lipska a v prosinci téhož roku vstoupil v čele rakouských osvoboditelských vojsk do Ženevy, čímž zásadní měrou přispěl k obnovení samostatnosti ženevského státu. Jako osvoboditeli mu bylo v Ženevě o dva roky později uděleno čestné občanství města i státu, v Ženevě také dodnes najdete ulici „Passage De-Bubna“.

Pamětní deska se jménem jednoho z nejslavnějších členů rodu Bubnů bude odhalena u příležitosti výročí 200 let od výše zmíněných událostí. Slavnostní akt se uskuteční přesně v den výročí bitvy u Lipska, tedy v sobotu 19. října 2013 ve 14:00 hodin. Deska bude instalována na budově zámku v Zámrsku, kde se 26. listopadu 1768 hrabě Ferdinand narodil. V podvečer pak bude položena kytice k jeho hrobu v kostele Nejsvětější Trojice v Horním Jelení.

Akce v Zámrsku není mimochodem jedinou letošní událostí, vztahující se k Ferdinandovi. Organizace Beseda Slovan, ženevská Nadace Jan Masaryk a Asociace Olgy Havlové společně chystají dne 6. prosince 2013 vzpomínkový večer přímo v Ženevě. Program tohoto setkání je právě připravován, o detailech budeme informovat (rozhovor s Petrem Dujkou o Ferdinandovi i o Ženevě najdete na Novinkách.cz).

Hraběti Ferdinandovi je na zámku v Doudlebách věnován jeden z pokojů, kromě dobových dokumentů či fotografie pomníku, který byl na jeho počest posmrtně vystavěn v italské Lombardii, si zde můžete prohlédnout také unikátní voskovou figurínu tohoto významného velitele.

Přijměte naše srdečné pozvání na vzpomínkovou akci v Zámrsku i pietní akt na Horním Jelení a pokud se chcete o Ferdinandovi dozvědět více, rádi vás přivítáme na prohlídce v Doudlebách!

Čest jeho památce.

001002003