Foto

Přírodovědné muzeum hlásí: otevřeno!

05/04/14

Foto

Jednou z novinek letošní sezóny je přírodovědné muzeum, jehož sbírka obsahuje zvěř, hmyz, ryby i ptactvo nejen z Čech, ale prakticky z celého světa. Muzeum najdete v prvním patře sýpky a je pro vás otevřeno vždy v otevírací době zámku. Školy i jednotlivci vítáni!

Přírodovědné muzeum je situováno v prvním podlaží zrenovované zámecké sýpky. Cílem expozice je v rámci sbírky postupně shromáždit co nejvíce druhů zvěře žijící na území České republiky. Největšími exponáty jsou prozatím jelen, prase divoké, daněk či muflon, z ryb je zde k vidění kapr, úhoř, sumec a štika. Co se týče ptactva, jsou tu různí dravci, sovy, vrána, sojka, sýkorka, straka nebo čížek. Z mořských živočichů je ve sbírce největší langusta a ukážeme vám cleou řadu obřích mušlí, např. Conacea nebo Strombus gigas. Vše si v expozici mohou zájemci zblízka prohlédnout a v klidu dopodrobna prozkoumat.

Další část sbírky byla zakoupena od majitele, který celoživotně sbíral přírodniny nejprve z našeho území, posléze z celého světa. Kromě českého hmyzu a motýlů tak lze v muzeu nalézt mimo jiné i největšího motýla Attacus Atlas z Indie, který má rozpětí křídel přes 20 cm. Dále sbírka čítá cikády, vážky např. z Thajska, kobylky ze střední Ameriky nebo kudlanky nebo sarančata z Etiopie. Zajímavým mohutným hmyzem s ohromným rohem na hlavě jsou nosorožíci a zlatohlávci z Afriky.

Sbírka dále zahrnuje vzácné polodrahokamy, křemičitany, karbonáty a minerály. Exponáty v sýpce jsou doplněny i upomínkovými předměty přírodovědného charakteru, které najdete v pokladně zámku. Dle odborníků z řad entomologů a přírodovědců, kteří nám se skladbou expozice pomáhali, je doudlebské muzeum naktuálně ejvětším soukromým svého druhu v České republice.

Pro veřejnost je zámecká sýpka zpířstupněna v otevírací době zámku. Vstupné do sýpky - a tudíž i do muzea - je samostatné (není tedy třeba zakoupit vstupenku na prohlídku zámeckých interiérů). Činí 50 Kč pro dospělé a 30 Kč pro děti, důchodce a studenty. Velmi rádi přivítáme i školní třídy a zájmové kroužky. V případě zájmu o prohlídku muzea ve větší skupině kontaktujte, prosím, správu zámku. Těšíme se na vaši návštěvu!

001002003