Foto

Páteční salón v Potštejně o rodu Bubnů

22/04/14

Foto

Hostem dubnového Pátečního salónu na zámku Potštejn bude Petr Dujka, syn majitelky doudlebského zámku. Vyprávět bude o historii rodu Bubnů z Litic. Akce se koná 25. 4. 2014 od 18:00 hod. Srdečně zveme!

Tématem přednášky dalšího pokračování oblíbeného Pátečního salónu bude „Historie rodu z Bubna a Litic“. Vyprávět bude člověk z nejpovolanějších, pan Petr Dujka, správce rodinného majetku v Doudlebách nad Orlicí a syn hraběnky Eleonory Dujkové rozené Bubna-Litic.

Rod Bubna-Litic byl jedním z nejvýznamnějších šlechtických rodů ve východních Čechách. V roce 1629 byl rod povýšen do panského stavu, již v roce 1644 se stal rodem hraběcím. K majetku Bubnů patřilo kromě Doudleb také město Žamberk, dále panství litické a městečko Jelení. V roce 1590 byla dokončena stavba renesančního doudlebského zámku, který rod Bubna-Litic drží nepřetržitě dodnes, pouze s výjimkou let 1948-1993.

Historie rodu byla pohnutá především ve 20. století, což zachycují i memoáry paní Eleonory s názvem Vzpomínání. V roce 1938 byl její tatínek, Mikuláš z Bubna-Litic, jedním z českých šlechticů, kteří podepsali prohlášení o věrnosti českému národu. V roce 1948 byl majetek rodu na dlouhých 40 let zkonfiskován.

Setkání nad minulostí i současností rodu Bubnů se na zámku v Potštejně uskuteční v pátek 25. 4. od 18 hodin. Vstupné je dobrovolné.

Mimochodem, před necelým rokem byla hostem Pátečního salónu sestra Petra Dujky Monica. Plnému sálu, do kterého se ještě narychlo nosily další a další židle, tehdy vyprávěla o beuronském umění (více zde).

Oficiální stránky místa konání: www.ZamekPotstejn.cz

001