Foto

Jiří Černý a Pionýři rock'n'rollu

05/09/14

Foto

Do třetice všeho dobrého a dobře znějícícho: do zámecké sýpky se ve čtvrtek 11. 9. 2014 vrátí pan Jiří Černý. Tentokrát slovem i hudebními ukázkami představí úplné začátky a první výrazné osobnosti stylu, jehož rytmus nenechává nikoho na pokoji již více než 70 let. Začínáme v 18:00, občerstvení zajištěno. Ať žije rock'n'roll!

Rock'nroll to v začátcích neměl vůbec jednoduché. Než přišel Elvis a ukázal všem, kdo je tady králem, o stoupající popularitu tehdy novátorského, vzrušujícího, lehce šokujícího a sympaticky rebelského stylu se výrazně postaralo a zasloužilo hned několik významných osobností. Jejich songy si s úctou a obdivem (a se špičkami bot, poklepávajícími si mimoděk do rytmu) připomínáme dodnes.

A kdo jiný by měl být zasvěcenějším průvodcem po těch úplných začátcích, kdy se tohle hlasité a neposedné hudební "čertovo dílo" pomalu rodilo a drze dralo do klubů, do rádií i na desky, než publicista a redaktor Jiří Černý.

Hudba, která v doprovodu jeho komentáře zazní, vás pohladí po duši a možná i v hlavě rozjede lehký tanec vzpomínek na někdejší "čaje o páté" anebo na první setkání s takovými jmény, jako byli Chuck Berry, Bill Haley, Buddy Holly, Fats Domino, Little Richard...

Přijďte společně s námi zavzpomínat na dobu, kdy "rock'n'roll byl zrovna narozený dítě". A pokud jste už byli u nás na Bobkovi a Cohenovi, víte dobře, že když přijede pan Černý a zapojí reproduktory, je zámecká sýpka na další dvě hodinky tou nejlepší poslechovou diskotékou na světě!

Těšíme se.

*

Jiří Černý patří plným právem mezi největší tuzemské odborníky (nejen) na soudobou populární hudbu. Kromě redaktorské a publicistické práce objíždí neúnavně republiku s tématickými pořady, věnovanými vždy konkrétnímu jménu nebo hudebnímu stylu. Úžasným zdrojem informací také bývaly a stále jsou jeho proslulé Antidiskotéky, kdy s trefným komentářem představuje pozoruhodné novinky i nestárnoucí hudební perly.

Pro více informací o osobnosti Jiřího Černého doporučujeme až encyklopedicky pečlivě zásobené stránky www.jiri-cerny.wbs.cz.

*

Mimochodem, takto pan Černý vzpomínal na svoji první "pracovní" návštěvu Doudleb ve svém rozhlasovém pořadu Klub osamělých srdcí seržanta Pepře: AUDIO (o Doudlebách jsou hned první tři minuty záznamu).

001