Foto

Rok na vsi

02/06/16

Foto

Jednou z atrakcí, kterou si můžete prohlédnout v Přírodovědném muzeu, je expozice "Rok na vsi", která vznikla v roce 2015 speciálně pro náš zámek.



Autorkou Roku na vsi je paní Jana Jarkovská z Třebechovic pod Orebem, kde se zřejmě rodí jen samí šikovní lidé. Celé dílo vzniklo na základě stejnojmenné putovní výstavy. Jedná se o soubor figurek z kukuřičného šustí, které představují různé zvyky, obyčeje a činnosti, tak jak během celého roku dříve probíhaly.

Jedná se o samostatné výjevy a seskupení postav podle činnosti. Jde o jedinečné dílo v tom, že figurky jsou usazeny do reálného prostředí a jednotlivé činnosti na sebe navazují podle ročních období, např. masopust, velikonoce, pálení čarodějnic, stavění májky, sklizeň, Dušičky, Vánoce a mnoho dalších.

Rozměr expozice je 245 x 275 cm, výška včetně věže zámku je cca 1 m, samotný zámek Doudleby, který je středobodem díla, má délku 140 cm. Stavby jsou vyrobeny ze dřeva, překližky a kartonu. Sgrafita na zámku jsou mimochodem věrnou kopií skutečných a jejich výmalba trvala celých 10 dní. Další tři dny pak vznikala střecha.

Terén je tvořen především přírodními materiály - vidět můžete mech, lišejník, kůru, rostliny, kamínky, šišky, větvičky nebo kašírovaný papír, stavba se nicméně neobešla ani bez použití materiálů pro modeláře (autorka si například vypomohla umělými květinami, pro jejich pevnost a barevnou stálost).

Rok na vsi obsahuje celkem 170 figurek a 33 zvířat. Paní Jarkovská ale upřesňuje: "ještě jsem slíbila dodat dvě figurky lyžařů, neboť lyžování je oblíbená činnost pana Dujky."

A jak dlouho celý projekt trval? "Nápad jsem v hlavě nosila více než rok a po konečném rozhodnutí, tak jo, jdeme do toho, trvala výroba tři měsíce," vypočítává autorka. "Byla to však práce doslova od rána do večera, protože většinou bylo těžké se od tvoření odtrhnout. Když Vám něco roste pod rukama a s každou maličkostí, s každou postavičnou, stromem, ovečkou vidíte, jak to postupně vzniká, tak je těžké chodit i po půlnoci spát. Vstáváte stejně v pět ráno s hlavou plnou dalších nápadů."

Práci s kukuřičným šustím se paní Jarkovská věnuje cca 20 let, z toho 10 let je tato krásná činnost i jejím povoláním. Je hrdým pokračovatelem rodinné tradice, ke které ji přivedl dědeček. Kromě kukuřičného šustí je její oblíbenou technikou patchwork nebo papírová krajka.

Více info: www.DvaDraci.cz

Expozice Rok na vsi je k vidění v prostoru zrekonstruované sýpky jako součást Muzea přírodovědy, které můžete navštívit v otevírací době zámku jako samostatný okruh.

001002003004005006007008