Foto

Koncert: Erich Boboš Procházka & Marek Wolf (SK)

09/10/16

Foto

Elitní duo slovenských bluesmanů vystoupí v zámecké sýpce v neděli 16. 10. od 15:00 hodin. Součástí koncertu bude i křest jejich nového (již čtvrtého společného) alba Conversion.


Uznávaný hráč na foukací harmoniku a zpěvák Erich „Boboš“ Procházka (někdejší šéf proslulého Electric Blues Bandu) a osobitý kytarista Marek Wolf posouvají ruku v ruce tradiční blues za žánrové hranice. Dělají to dobře, s vervou, nečekaně a špičkově.

Nejde rozhodně o žádné nováčky. Na koncertních pódiích se spolu při různých příležitostech potkávali tak dlouho, až začali hrát a tvořit jako svébytné duo. Na úspěšný studiový debut Diversion (2012) navázala o dva roky později deska Inversion, která si doma na Slovensku s přehledem vysloužila titul „nejlepší bluesové album roku“.

Zcela logicky pak další CD dostalo název Live, neboť právě na koncertech se jejich síla a vášeň pro pravověrné blues projevuje naplno. Wolf všelijak zkresluje a zvukově ohýbá svoji kytaru, pestře smyčkuje a vrství, zatímco Boboš prokládá živelné i něžné harmonikové party procítěnými vokály.
A obvykle zdrženliví kritici i nadšení fanoušci si rozkošnicky libují.

Zatím nejnovějším přírůstkem společné diskografie je album Conversion (srpen 2016), které opět ctí tradici, ale dívá se na ni novýma očima. Možná, že některé z legendárních písní slavných autorů, které si zde berou na mušku, v jejich podání hned tak nerozeznáte. Boboš a Marek totiž standardně popadnou nějakou žánrovou klasiku a přetvoří si ji s chutí k obrazu svému. Originálně, intenzivně, nezaměnitelně.

Přijeďte si poslechnout jejich blues pro 21. století do Doudleb, kam 16. 10. zavítají v rámci své aktuální „křestní šňůry“. Ta vede z rodného Slovenska přes sedm českých zastávek do Německa. A možná ještě dál. Čeká vás příděl muziky od srdce a vpravdě nevšední zážitek. Jak říkají bluesmani, tohle bude zdravý.

*

Akce je pořádána ve spolupráci s Místní knihovnou Doudleby nad Orlicí, vstupné 180 Kč na místě (150 v předprodeji).
Zvukové občerstvení zajištěno!

001002