Foto

EET: Celý text vyjádření pro Deník

10/03/17

Foto

Jelikož v publikované verzi článku k tématu EET, který vyšel 9. 3. v Hradeckém Deníku, je vyjádření pana Petra Dujky vytrženo z kontextu, doplněno citacemi dalších osob a nekompletní, zveřejňujeme celý původní text odpovědí pro pořádek alespoň zde.


Hradecký Deník - redakční dotazy:
Jak konkrétně se zavedení EET dotkne zámku v Doudlebách – kolik jste museli investovat, jaké komplikace to přineslo, budete zdražovat, atd.? Dotkne se zavedení EET i trhů a jak?

Odpovědi Petra Dujky v plném znění:

Investice, komplikace

V zámecké kavárně prodáváme kávu a suvenýry. A protože chceme návštěvníkům poskytovat vždy ten nejlepší servis, musíme za to zkrátka platit. S tímto přístupem jsme ostatně začali více než před deseti lety celý objekt zvelebovat. Tehdy jsme do kavárny nechali zavést pitnou vodu, nechali podle předpisů zhotovit dvě mycí linky, nakoupili stylové zařízení, vyzdobili stěny, ušili závěsy atd. Zkrátka, zařídili vše potřebné, aby se u nás návštěvník cítil opravdu jako na zámku. Mohli bychom se tomu samozřejmě vyhnout – nedělat nic. Nechat uprostřed místnosti jeden automat na kávu, dovážet a dolévat do něho vodu, místo předehřátých šálků nabídnout plastové kelímky a místa k posezení vyměnit za barové stolky. Pak by se na nás „EET mimozemšťan“ nevztahoval. Touto cestou jsme se ale jít nerozhodli a tak kupujeme dvě nové pokladny (druhou do přírodovědného muzea), do věžičky instalujeme vysílač a nádvoří pokryjeme wi-fi routery, aby ti stánkaři, kteří nemají z EET výjimky, se mohli trhů vůbec zúčastnit. To vše a související servis nás přijde na několik desítek tisíc.

Zámky mají obecně krátkou sezónu, investice vložené do elektroniky se tudíž nemají šanci vrátit. Ale to už je náš osud – z vlastní zkušenosti dobře víme, že jakákoli kulturní nebo naučná iniciativa je po zásluze potrestána. Majitelé zámků odvádějí za každou prodanou vstupenku DPH (!!!) a navíc ještě daň. A i když své majetky nabízíme k návštěvě lidem, kterým pomyslně i doslova otevíráme brány, není nám ze strany státu poskytnuta žádná úleva. Nic proti tomu, už si pomalu zvykáme i na horší věci, ale proč například státní zámky jsou od DPH osvobozeny? Nejsou to náhodou hodně nerovné podmínky na trhu?

Jak zasáhne EET do zámeckých trhů

Nutné náklady jsem už zmínil. I všem trhovcům jsem již avizoval, že za stánky budeme muset inkasovat více. A co udělají oni? Zdraží, aby se jim nejen to mé zdražení alespoň trochu vrátilo. A nakonec tento zdražovací řetěz skončí u toho posledního, což je nakupující. Tedy ten, který na naše trhy chodí rád, pravidelně a snaží se stánkaře podpořit. A protože ani jeho kapsa není bezedná, koupí toho méně. No a z toho „méně“ bude mít i trhovec méně a následně méně odvede na daních. Je to kruh, možná spíše spirála. A těžko říct, kde skončí a kterým směrem povede. Divím se, když stát něco po podnikatelích chce, proč jim ty kasy nekoupil? Proč raději likviduje je samotné? Vždyť mnozí z nich jistě platili na daních i více než museli – buď aby se vyhnuli postihům či kontrolám, anebo možná z čirého vlastenectví. Ale to už asi myšlenkami zase lítám někde mezi mimozemšťany.

Petr Dujka
správa zámku Doudleby nad Orlicí
přímý potomek rodiny Bubna-Litic