Foto

Jiří Černý: Marta Kubišová

04/09/18

Foto

Nestor české a československé hudební publicistiky se po pauze vrací do Doudleb, aby představil tvorbu a kariéru paní Marty Kubišové. Čtvrtek 13. 9. od 18:00 hod.

Zpěvačka se zlatem v hrdle, osobitý hlas i projev, pevné občanské postoje a kariéra utnutá rázně v největším rozpuku z hanebné bolševické zvůle. To vše a nejen to charakterizuje Martu Kubišovou.

Patřila právem mezi nejpopulárnější zpěvačky své doby, album Songy a balady koncem 60. let pak bylo logickým završením éry, kdy Martě kdekdo prorokoval velkou budoucnost. Místo rozletu na evropská pódia však přišel zákaz, její zpěv byl na dlouhou dobu režimem umlčen, aby o to silněji zazněl nejprve z balkonu Melantrichu v listopadu 1989 a následně znovu z rozhlasu, televize a koncertních pódií i nahrávek.

Aktivní kariéru ukončila s nadhledem sobě vlastním v minulém roce a příležitosti k vystupování si od té doby vybírá jen velmi pečlivě a opravdu vzácně (výjimkou byl např. koncert k výročí 50 let od srpnové okupace na Václavském náměstí).

Není erudovanějšího experta, který by její hudbu i život postihl přesněji a komplexněji, než je pan Jiří Černý. O Martě Kubišové bude samozřejmě nejen vyprávět, ale poslechneme si i ukázky ze všech období její pěvecké dráhy, ať už sólové nebo např. té se slavnými Golden Kids.

Čtvrtek 13. září 208 od 18:00 hod. v zámecké sýpce. Informace a rezervace vstupenek na e-mailu knihovna@doudleby.cz nebo na tel. čísle 494 383 008.

Na viděnou.
Ať mír dál zůstává.

001