Foto

Vzpomínka na profesora Mazánka

28/05/19

Foto

V sobotu 25. května se na zámku sešli přátelé a kolegové pana profesora Jiřího Mazánka. Vzpomínkové akce se zúčastnilo více než 100 hostů. Součástí setkání byla i slavnostní vernisáž vzácné sbírky trofejí, kterou pan profesor zámku věnoval.

Sobotní akce byla věnována památce prof. MUDr. Jiřího Mazánka, DrSc. Na svého oblíbeného kolegu, spolupracovníka, kamaráda a přítele přijelo do nově zrenovovaného sálu bývalé zámecké konírny zavzpomínat více než sto hostů.

Proslovů se ujali tři z přítomných: bývalý primář 1. stomatologické kliniky v Kateřinské ulici v Praze MUDr. Karel Šťastný, dále doc. MUDr. Petr Bartůněk, CSc., který také přečetl úryvky ze své knihy "Doktoři jsou taky lidi!" (kde se mj. právě i o profesoru Mazánkovi zmiňuje) a správce zámku Doudleby a přímý potomek rodu Bubna-Litic Petr Dujka, který za totality na Stomatologické klinice pracoval jako údržbář (aneb "mezi těmi všemi MUDr., já jsem byl ÚDr.") a po roce 1989 zde působil jako správce.

Součástí akce bylo i slavnostní odhalení nově instalované celoživotní sbírky loveckých trofejí, které profesor Mazánek - nadšený nimrod a milovník přírody - věnoval zámku Doudleby nad Orlicí a které si nyní můžete prohlédnout v rámci standardních prohlídek zámeckých interiérů.

Pan profesor Mazánek byl vzácným člověkem a pevně věříme, že jsme se na jeho počest nesešli naposledy. Čest jeho památce!

001002003004005006