Foto

Modrá krev II: Bubnové z Litic

15/09/19

Foto

Historie i současnost rodu Bubnů je předmětem úvodního dílu druhé řady populární "novodobé encyklopedie české šlechty" režisérky Aleny Činčerové (na snímku). Připomeňte si tento díl v archivu České televize

Autorkou projektu Modrá krev je dokumentaristka, scenáristka a režisérka Alena Činčerová. Nápad na tento cyklus se zrodil před mnoha lety, kdy ji fascinovalo vyprávění Františka Kinského o předcích, o české šlechtě a jejích osudech. Příběhy si nechtěla nechat pro sebe. Jak uvádí na stránkách České televize, uvědomovala si, kolik příkoří museli naši aristokraté, kteří v zemi (po roce 1948) zůstali, snášet během totality. A nechápala, proč se o tom mlčí. Měla pocit dluhu, který je třeba splatit.

CTÍCE PŘEDKY, SEBE CTÍME

Mezi příslušníky české šlechty, se kterými měla možnost pro Modrou krev hovořit, nachází nejen obrovskou úctu k odkazu předků. „Je zde i neuvěřitelná síla, která je žene vpřed, aby dědictví, které jim bylo zanecháno, udržovali, zvelebovali a předali v co nejlepším stavu dalším generacím. A není to tak jednoduché. Totalitní éra proměnila mnohá sídla v ruiny. Řečeno slovy otce našeho průvodce, pana hraběte Josefa Kinského: Oprava rodového zámku je ekonomická sebevražda. Každá koruna sem vložená se nikdy nevrátí."

První díl druhé řady, který se natáčel i v Doudlebách nad Orlicí (neb jeho tématem je rod Bubna-Litic), měl premiéru na programu ČT 2 ve čtvrtek 5. září 2019 ve 20:00 hod.

V archivu České televize najdete záznam pořadu ZDE.

*

fotografie:
režisérka alena činčerová
hraběnka eleonora dujková roz. bubna-litic při natáčení pořadu (květen 2018)

001002