Foto

Beseda: Tomáš Lom, letec RAF

16/06/20

Foto

Ve čtvrtek 25. 6. přivítame návštěvu z nejvzácnějších: pan Tomáš Lom působil v řadách legendární 311. perutě RAF jako pilot, za války létal i na Bahamách, následně se věnoval vědecké profesi. Povídat si o něm a s ním bude spisovatelka Hana Bergmannová Klímová. Zrcadlový sál, 18:00 hod. Jste srdečně zváni.

Tomáš Lom (rozený Löwenstein) se narodil v roce 1924 do židovské rodiny očního lékaře Arnolda Löwensteina a jeho ženy Elfrídy Brillové. Rodina před nástupem německé okupace emigrovala do Anglie, zde Tomáš dostudoval školu a složil maturitní zkoušku. Na podzim roku 1940 nastoupil na přírodovědeckou fakultu univerzity v Glasgow.  

V roce 1942 vstoupil do armády a v roce 1944 absolvoval výcvik radiooperátorů a palubních střelců. Poté nastoupil službu u 311. československé perutě RAF v posádce kapitána Hořejšího a později byl převelen k 111. OTU Nassau na Bahamských ostrovech. Po válce se Tomáš Lom vrátil do Prahy, kde vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy. Vstoupil do komunistické strany, avšak po roce 1968 neprošel prověrkami a ze strany byl vyloučen. Po dokončení studií začal pracovat v laboratořích závodu Tesla, vědeckou prací se zabýval až do důchodu.  

Pan Tomáš Lom je jedním z posledních žijících pamětníků válečných událostí a členů RAF. Přivitáme ho ve čtvrtek 25. června v 18:00 v Zrcadlovém sále. Vstupné je dobrovolné. Akci pořádá Místní knihovna Doudleby nad Orlicí, ve spolupráci s kulturní komisí a zámkem Doudleby. Více informací získáte na e-mailu knihovna@doudleby.cz nebo na tel. 494 383 008.  

Jste srdečně zváni!  

Více info o panu Tomáši Lomovi:
Profil a nahrávky na webu Paměť národa
"Válka je hrozná věc" (rozhovor pro Security Magazín)
"Hrozně jsem chtěl dát Němcům lekci" (iRozhlas.cz)
"Měli jsme sakra štěstí" (Deník.cz)