Foto

Nová expozice v sýpce: Trampské muzeum!

26/04/23

Foto

V sobotu 29. 4. ve 14:00 slavnostně otevřeme dlouho připravovanou stálou expozici věnovanou českému trampingu. Unikáty ze sbírky Jiřího "Freda" Jedličky našly svůj nový domov v horním patře zámecké sýpky. Tramping má historii opravdu bohatou a tomu českému je navíc přesně tolik let, kolik je naší republice. Je tedy o čem vyprávět, na co vzpomínat. Srdečně zveme!

Hledání prostor pro stálou expozici oslavující český trmaping trvalo bezmála 12 let. V tomto čase vystavoval Fred část sbírky po celé republice alespoň jako "mobilní verzi". Upřímnou radost i dojetí tak díky němu zažily stovky a tisíce hrdých příznivců tohoto specifického způsobu života. Trampové jsou milovníci přírody a svobody, toulání se, čundrování, večerů u táboráku, ale také poctiví vyznavači psaných i nepsaných zásad, pravidel týkajících se trampských osad, péče o vybavení, úcty k přírodě a respektu ke všemu živému. Odměnou jim jsou jedinečné zážitky, stále nová dobrodružství a silná, mnohdy celoživotní přátelství.

Je nám ctí, že nyní mají všichni příznivci trampingu další "záminku" k setkávání, k výletu, k návštěvě. V horním patře zrenovované zámecké sýpky, hned nad Muzeem venkova a přírodovědy, vznikla pod vedením Freda a jeho přátel po pečlivé, několikaměsíční přípravě unikátní expozice, která připomene artefakty a materiály mapující celou trampskou historii. Ostatně, malou ochutnávkou budiž tato reportáž Českého rozhlasu Pardubice ze září 2022.

Trampské muzeum bude otevřeno v květnu, červnu a září o víkendech, během prázdnin pak každý den, kromě pondělí. Těšíme se na vaši návštěvu. Ať žijí trampové všech generací! 

001