Foto

Dvojitá porce vokálních laskomin: Mammas a X-Tet Live!

23/04/24

Foto

První koncert letošní sezony bude rovnou "dvoják" - v Zrcadlovém sále v pátek 26. 4. vystoupí dva sbory, které se kamarádí s živelností, rytmem, strhující energií a disponují velkým hudebním srdcem: pozvání přijaly dívky a dámy z Mammas&Mammas, jejichž nasazení budou v "Zrcadláku" symbolicky zrcadlit členové smíšeného X-Tetu. Začínáme v 18:00 a těšíme se, well, dvojnásobně!

Osoby a obsazení (zlobiví budou rozsazení):

MAMMAS&MAMMAS

Sbor vznikl v roce 2013 a jeho základnou jsou Zaječice, vesnice mezi Prahou a Benešovem. Zpěvačky sboru jsou však zdaleka nejen ze Zaječic, ale i z nedaleka: z Pyšel, Pětihost, Zlenic, Mrače, Přestavlk, Křivé vsi, Senohrab, Prahy Kunratic a Ondřejova.

V minulosti M&M vedli různí dirigenti, až se tělesa v roce 2017 ujala Amálka Třebická, sama zpěvačka a skladatelka, a zároveň autorka všech aranží, které sbor aktuálně zpívá. V repertoáru mají zařazeny skladby Hany Hegerové, Marty Kubišové, Evy Pilarové, Zuzany Navarové, Jany Kirschner, Lenky Dusilové, Radůzy, Barbory Polákové nebo Anety Langerové. A další stále přibývají.

Ačkoli jsou všechny zpěvačky samy o sobě nabité energií, která musí ven, vytáhne z nich prý Amálka i to, o čem nevěděly, že jsou vůbec schopny interpretovat. Což zní nadmíru slibně (už jste v Rychnově nervózní? Nebojteee.............). Kromě komplikovaných harmonií členky sboru rády experimentují s různými body percussions (to by se líbilo Bobby McFerrinovi, i když to by pak už byly spíše "Bobby percussions") či netradičními rytmickými nástroji. O čemž se mimochodem v pátek taktéž osobně přesvědčíme.

Koncerty M&M jsou specifické tím, že nikdy nedostanete tištěný program. Dámy se ladí na náladu publika a teprve podle toho Amálka vybírá písně, které zazpívají. Žádná ze zpěvaček tudíž předem netuší, která píseň zrovna přijde, a tak musí být stále ve střehu. Schválně, můžete je v pátek bedlivě sledovat, zda mají či nemají setlistové taháky. Líví se nám také jejich motto: "aranžemi a koncerty bojujeme proti poruchám paměti, bystříme smysly nejen sobě, ale i Vám." Tak do toho jdeme!

X-TET  

Rychnovští jsou v Doudlebách častými a vítanými hosty, však to k nám také mají téměř co by kamenem. A i proto (ale nejen proto!) za nimi do RK jezdí z Ddlb pár srdcařů na zkoušky i na koncerty. Takže v pátek večer to bude v jejich podání směs namíchaná geograficky, žánrově i genderově, neb na rozdíl od M&M jsou X sborem takzvaně smíšeným. Což dodává celému večeru zase jiný, další rozměr. A to je dobře, neb speciálně mezi zrcadly je každý z nových rozměrů vítán.

Sami sebe charakterizují jako skupinu odrostlejších, avšak stále mladých lidí. Jinými slovy - parta více či méně bláznivých nadšenců, které sbližuje nápaditá odlehčená muzika. A tou jsou prosím pěkně myšleny slavné šlágry, hybné spirituály, jazzové i swingové úpravy všerůzných písní, plus nezbytné hudební legrácky. Do tohoto koktejlu vmíchejte (a protřeste) ještě zálibu v souznění tónů, správné duševní rozpoložení, milovaný zpěv a nakonec i tanec. No a máte to.

Mimochodem, co se jména sboru týče, jdou na to doslova od lesa (to bude asi ten u Lokotského potoka): jmenují se prý záměrně "poněkud variabilně", to podle počtu, kolik se jich kdy sejde. Takže, pokud byste měli/měly/měl někdo zájem, zkoušky jsou v pondělí od šesti v Pelclově divadle. Tak se stavte. No a oni potom to X přizpůsobí tomu, že jich je i díky vám o jednoho/jednu víc. A budou tedy - správně - X-Tet!   

*

Vokální podvečer na Zámku v Doudlebách: Mammas&Mammas a X-Tet Live!
Zrcadlový sál, pátek 26. 4. 2024, 18:00 hod.
Vstupné dobrovolné.
Občerstvení zajištěno.     

001