Foto

Koncert z rodu vzácných: Jan Spálený & ASPM

14/05/24

Foto

Ve čtvrtek 23. 5. v 18:00 hod. přivitáme v sále zámecké sýpky muzikanta, který zpívá doslova rovnou z duše, mísí ležérní poctivé blues s jemným jazzíkem, vypráví silné příběhy (během písní i mezi nimi), vládne klavíru i křídlovce rovným dílem a jeho hlas si vážně nespletete. Jan Spálený toho pamatuje už spoustu a hrát by mohl dlouhé hodiny. Jeho vystoupení bývají svátkem. A osvěžením, které fanoušci vyhledávají opakovaně. Těšíme se!

Rodák z Královských Vinohrad v dětství dle svých slov "mizerně a nemotivovaně" vrzal na housle. V pubertě objevil dixieland, první bránu do světa jazzu, potažmo improvizace. Hlavně ovšem potkal milované dechové hudební nástroje, bez kterých si ho už nedokážeme představit. Střídavě hrál na trombón, tubu, barytonsaxofon, v šestapadesátém roce svého věku se začal učit hrát na kornet.

V běhu let hrál dixieland, rock'n'roll, rhythm & blues, s bratrem Petrem měli kapely Hipp's a hlavně Apollobeat, hostoval v popových kapelách a dokonce i v hudbě, které se převážně říká vážná, potažmo klasická. Od roku 1984 však "žije ASPM a pro ASPM". Což je zkrátka tajemná zkratka, značící Amatérské Sdružení Profesionálních Muzikantů.

Celý život skládá, píše texty, aranžuje, prý i provokuje… Kromě hudebníka, autora a zpěváka je také hudebním režisérem, dramaturgem, vášnivým leteckým modelářem, nočním vypravěčem rozhlasových pohádek, a občas se mu říká "tatínek jedné z živých podob českého blues".

Vše výše uvedené platí beze zbytku a celým jeho profesním životem se to celé dokonale prolíná. Každý z jeho koncertů by vlastně mohl být (a je!) takovým "best-of", přičemž nikdy nevíte zcela přesně, co vás čeká, což je na Janovi ještě krásnější. Každé setkání s ním a jeho muzikou je událostí. Važme si toho, že přijede právě za námi. Bude to veskrze lahodný večer. Chladíme víno!

Jan Spálený & ASPM
Zámecká sýpka, čtvrtek 23. 5. 2024 od 18:00 hod.
Vstupenky za 350 Kč k dispozici v místní knihovně Dodleby a v pokladně zámku.

A jedem:  

Ukázka první (jemně rozverná): ...až srdce usedá
Ukázka druhá (pilně hloubková): Špitál U sv. Jakuba   
Ukázka třetí (velmi dřevní): Asi v tom bude nějakej háček 
Ukázka čtvrtá (ladně hostující): Jen tys nic neslyšela

001